29. března 2023
Zaparkujte na vyznačených parkovacích zónách i v centru Prahy bezpečně. Objednáním přenosného parkovacího oprávnění si můžete zvolit parkovací stání v souladu s Pravidly parkování.

Dlouhodobé parkování v centru Prahy

Zaparkovat vůz v pražských uličkách zadarmo je dnes prakticky nemožné. Pokud najdete volné místo, je prakticky vždy zpoplatněné podle parkovacích zón. Zaparkováním ve vyznačené zóně a nezaplacením poplatku za parkování se jako majitel vozidla vystavujete vysoké pokutě nebo odtažení vozidla.

Především v Praze 1 vládnou modré zóny. Tato oblast je od Malé Strany až po Staré Město. Místní historické uličky jsou malebné, ale už ne tolik, pokud se svým vozem kroužíte dlouhé minuty a hledáte místo. A když už se místo najde, jedná se o modrou zónu. V některých místech se objevuje i fialová zóna, která se vyznačuje tím, že hodina parkování je zde levnější. Ale pokud zde budete chtít stát delší dobu, musíte si připravit velký finanční obnos.

Se zónami a bez zón

Praha je rozdělena na oblasti, kde jsou vyznačené parkovací zóny, a kde naopak chybí. Bez poplatku můžete svůj vůz zaparkovat na okraji Prahy. Alternativou jsou P+R parkoviště, kde se dá parkovat opravdu levně. Parkovací zóny poznáte na první pohled podle barvy, kterou jsou na pozemní komunikaci vyznačeny. Také jsou označeny dopravní informativní značkou IP12 s dodatkovými tabulkami, označující barvu a číslo oblasti, podmínky a číslo úseku parkovací zóny.

Rozdělení parkovacích zón podle barvy

Modrá – je určena pro rezidentní parkování. Pořízením přenosného parkovacího oprávnění můžete na modré zóně stát s neomezením.

Fialová – je pro tzv. smíšené parkování. Tedy pro rezidenty s neomezením i pro ostatní na 24 hodin. Pořízením přenosného parkovacího oprávnění zde můžete stát s neomezením.

Existují i další zóny, na které můžete v Praze narazit. V krátkosti si je představíme:

Oranžová – nabízí krátkodobé parkování po dobu 2 hodin. Mimo čas 8:00–20:00 hodin je tu možné parkovat bez omezení.

P+R – jde o záchytná parkoviště na okrajových částech Prahy. Stát tu lze od 4 hodin ráno do 1 hodiny po půlnoci. Pokud vůz nestačíte vyzvednout, zaplatíte paušální poplatek.

K+R – jsou umístěné u některých stanic metra a železnice. Určeny jsou pro vystoupení osob, které řidič přepravuje k MHD, případně je na stanici vyzvedává.

Elektromobily – po úhradě paušálního poplatku můžete stát na modrých a fialových zónách zdarma, a to i tehdy, pokud v Praze nebydlíte. Pro vozy s hybridním motorem to neplatí.

Jak a kde zaplatit zóny?

Ať už se rozhodnete svůj vůz postavit na kteroukoliv zónu, budete muset za parkování zaplatit. Myslet si, že vás městští strážníci nenajdou, je bláhové. Doporučujeme raději využít možnost pořízení přenosného parkovacího oprávnění, než později řešit tučnou pokutu nebo rovnou odtažení vozu.

Jak funguje přenosné parkovací oprávnění?

Stůjte na modré i fialové zóně se svým vozem zcela neomezeně! S přenosným parkovacím oprávněním aplikace parkingcard.cz můžete parkovat na celých placených a rezidenčních zónách ve vámi vybrané městské části.

Aplikace parkingcard.cz garantuje přepis přenosného parkovacího oprávnění na vaši SPZ. Jednoduše parkujete stejně jako vlastníci rezidenčního parkovacího oprávnění pro danou zónu. Takto se vyhnete pokutě, která je v Praze opravdu vysoká. A pokud by k takové situaci přeci jen došlo, my za vás pokutu nebo odtah zaplatíme a vrátíme vám peníze za úhradu našeho poplatku. S parkingcard.cz můžete parkovat po dobu 24 hodin a více v pražských zónách Prahy 1, Prahy 2, Prahy 3, Prahy 4, Prahy 5, Prahy 6, Prahy 7 a Prahy 8. Navíc systém kontroly a evidence SPZ funguje elektronicky, takže nemusíte řešit lístky nebo karty umístěné za sklo.

V jaké městské části chcete parkovat?
Výběr z blogu
Do blogu
Přenosné parkovací oprávnění je nejjednodušší způsob, jak získat pro svůj vůz sdílené krátkodobé či střednědobé parkování kdekoliv v...
logo
Společnost
HREBÁK GROUP, s.r.o.
Ve Smečkách 1767/7, Nové Město, 110 00 Praha 1
IČ 08585539
DIČ CZ08585539
Copyright HREBÁK GROUP, s.r.o. 2023.
Praha 1 110 00. Spisová značka: C 321489 vedená u Městského soudu v Praze